Spotvogel: het zie, zoek en zeg-spel van Vroege Vogels

Je hebt 600 videofragmenten vol dieren, planten, natuurgebieden, mensen maar je hebt geen idee wat in welk filmpje te zien is. Wat doe je dan? Je maakt een spel waarbij je samen met het publiek gaat benoemen wat je ziet. Dat is de korte samenvatting van het proces dat ik eind vorig jaar samen met het Instituut voor Beeld en Geluid in gang heb gezet en wat heeft geleid tot Spotvogel, het ‘zie, zoek en zeg-spel’ van Vroege Vogels.

Het is een vrij ingenieus en verslavend spel geworden, waarbij we als VARA Nieuwe Media voor het eerst los zijn gegaan op gamification-vlak. Want een website waarop je video’s kunt taggen, is niet zonder meer een enorme publiekstrekker. Dat vergt dus creatief denkwerk.

Community

 

Screenshot Spotvogel.vroegevogels.vara.nl

Trofeeën Spotvogel

We weten dat de Vroege Vogels-community verstand heeft van natuur  en bovendien graag zijn kennis en ervaringen deelt met ons. De kunst is dus om ze te verleiden om mee te doen en het spel leuk en interessant te maken. Daarom is er een competitie-element ingebouwd (daag je vrienden uit om je puntenaantal te verslaan), kun je trofeeën winnen voor specifieke ontdekkingen en is de site slim gekoppeld aan het soortenregister van Naturalis.

De ingevoerde tags worden gekoppeld aan het tijdspunt in de video waardoor we straks zeer specifieke zoekresultaten terug kunnen geven aan de bezoeker. Zoekt deze op onze site beelden van een slechtvalk, dan sturen we hem meteen naar het juiste moment in een video waarop de slechtvalk in beeld is.

Interview

Beluister hier het radio-interview met projectleider Just Vervaart over het spel.

sieril

Author: sieril

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.