De Strijd: hoe ontstond de arbeidersbeweging?

De Strijd VARA

 

Eind dit jaar bestaat de VARA 90 jaar en dat wordt natuurlijk gevierd. Een van de mooiste jubileumprojecten is de documentaireserie De Strijd, waarvan vrijdag 9 oktober de eerste aflevering wordt uitgezonden.

Arbeidersrechten niet vanzelfsprekend

De Strijd gaat over de arbeidersbeweging en de bijbehorende strijd om allerlei rechten die tientallen jaren geleden is gevoerd. Belangrijke kennis, want de huidige generaties zien met veel moeite verworven zaken als WAO, WW en de bijstand als vanzelfsprekend. En dat zijn ze natuurlijk niet.

Op de site hebben we gebruik gemaakt van veel iconisch beeld, om een mooie oude socialistische sfeer te scheppen, die je meteen midden in het onderwerp zet. Het geeft meteen dat gevoel van ‘op de barricaden’, met zijn allen tegen het grootkapitaal. Ontzettend VARA dus.

Rode Vlaggenroute

Los van de uitzendingen en de fragmenten daaruit, biedt de site extra opties. Zo is er de kaart met de zogenoemde Rode Vlaggenroute. Door de pinpoints op de kaart aan te klikken, kun je ontdekken waar de strijd zich allemaal afspeelde. En verder is er heel veel achtergrondinfo te vinden.

Als mijn opa nu nog had geleefd, dan had hij als sociaal-democraat in hart en nieren (“Zij hebben dit land na de oorlog opgebouwd!”) de site van voor tot achter doorgespit en alle afleveringen bekeken. Ik vind het een mooie site geworden en ben er trots op. Ga er eens kijken, zou ik zeggen.

Avatar foto

Author: sieril

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.