De Verwarde Man, mijn eerste virtual reality-project

“Nu kan ik eindelijk mijn dochtertje laten zien hoe het was”, was de eerste, emotionele, reactie van hoofdpersoon Jeroen Zwaal na het zien van het virtual reality verhaal over een van zijn eigen psychoses.

Na zes weken gepassioneerd werken om zijn ervaringen zo mooi en indrukwekkend mogelijk in beeld te brengen, waren we allemaal erg blij met zijn woorden. Alles is namelijk gebaseerd op zíjn ervaringen. Je kruipt in zíjn huid bij De Verwarde Man, het eerste VR-project van KRO-NCRV.  We konden ons dus geen mooier compliment voorstellen. Maar waarom kozen we voor zijn verhaal en hoe ziet het eruit op een VR-bril?

– Download de cardboard-app voor Android of iOS! –

Je leest in nieuwsberichten steeds vaker over ‘Verwarde mensen’. De ene keer gaat het over een man die in een zendmast klimt, de andere keer over een vrouw die een ambulancemedewerker heeft gebeten. Hoe raak je ‘verward’ en hoe kan dat zo uit de hand lopen dat de politie er aan te pas moet komen? Onderzoeksjournalistiek tv-programma De Monitor maakte er artikelen en tv-uitzendingen over, wij als afdeling Digitaal en Innovatie besloten er VR van te maken.

Meegesleurd in psychose

Zodra je de bril opzet, zit je in de woonkamer en ben je Jeroen, de hoofdpersoon van het verhaal. Je merkt hoe je wordt meegesleurd in een psychose, waarbij je blik op de werkelijkheid volledig vertroebelt. Om een maximale visuele ervaring neer te kunnen zetten, zijn alle ruimtes getekend, met objecten in 2D en 3D. De vormgeving is bewust minimalistisch gehouden, zodat het beeld én het audioverhaal goed in balans blijven.

Meerdere interacties

Het verhaal speelt zich af in drie verschillende ruimtes: de huiskamer, de keuken en de isoleercel. Om de kijker bij het verhaal te betrekken, zijn er meerdere interacties ingebouwd. De gekleurde objecten, in de verder zwart-wit getekende wereld, vormen telkens de sleutel naar de volgende scene. Door die telkens met de pointer te activeren, doorloop je het hele verhaal in ongeveer 10 minuten.

Leuk detail om op te letten: zowel de pianomuziek als de tekening op de celdeur zijn van de hand van Jeroen zelf!

Wie werkten er aan De Verwarde Man?

Producer/ product owner: Cyril Snijders
Art direction: Kevin van Daatselaar
Development: Ruud op den Kelder
Illustraties: Onur Yilmaz
Audio: Esma Linneman
Stemacteur: Dion Vincken
Audio nabewerking: Erik Spanjers
Scenario: Chantal Labree
Muziek: Jeroen Zwaal
Agile coach: Niek Jansma
Facilitator: Daniël Doornink

Interviewtje over het project dat Jeroen met mij deed voor zijn werkgever Psychosenet.nl

 

Avatar foto

Author: sieril

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.